Een arenkwestie

De verschillende soorten oergranen

 

De vandaag zo kostbare oergranen zijn de voorgangers van moderne soorten die overwegend worden gebruikt voor het vervaardigen van brood en bakkerswaren. Ze werden vele duizenden jaren geleden geteeld door onze voorouders, voordat ze om redenen van efficiëntie uit de velden verdwenen. Voor de huidige heropleving van oude graansoorten zijn veel goede redenen: een 10.000 jaar oude traditie, hoge voedingswaarden, de bijzondere smaak, exclusiviteit, natuurlijkheid en duurzame productie.

Hieronder stellen wij u de zes meest interessante soorten oergranen voor.

Eenkoorn

De voorouder van alle tarwesoorten


Eenkoorn is een van de voorouders van modern broodtarwe, dat vandaag de dag wereldwijd in meer dan 90 % van de brood- en bakkerswaren wordt gebruikt. De eerste archeologische vondsten van eenkoorn dateren van omstreeks 8.200 voor Christus. Tegenwoordig wint het robuuste graan steeds meer aan populariteit.

 

 

ONTDEK MEER

Emmertarwe

Het lievelingsgraan van Julius Caesar


Emmertarwe behoort tot de oudste graansoorten; er werden in Babylonië, het oude Griekenland en het oude Egypte vele generaties mee grootgebracht. De terugkerende populariteit is te danken aan verschillende sensorische en ecologische voordelen.
 

 

ONTDEK MEER
 

Oerrogge

De duizendpoot in de bakkerij


Deze 7.000 jaar oude graansoort stamt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten en is tegenwoordig erg geliefd in de bakkerij door de vele gebruiksmogelijkheden. Roggebrood, zoete bakkerswaren, maar ook heerlijke kiemen halen voordeel uit de licht gekruide smaak. 
 

 

ONTDEK MEER
 

Khorasantarwe

Het kleine broertje van emmertarwe


Khorasantarwe ontstond zo’n 6.000 jaar geleden door de spontane kruising van tarwesoorten en verspreidde zich in Egypte. Dankzij zijn goede gluteneigenschappen is het verhoudingsgewijs goed geschikt om mee te bakken en verleent het bakkerswaren een verrukkelijke nootachtige-boterachtige toets.
 

 

ONTDEK MEER
 

Oergerst

Een van de oudste gecultiveerde granen


Oergerst bereikte het hoogtepunt van zijn populariteit rond 3.000 voor Christus, toen het graan het gevestigde emmertarwe en eenkoorn op de velden van de troon wist te stoten. De dag van vandaag hebben bakkers en andere producenten van levensmiddelen bekende oergerstsoorten herontdekt.
 

 

ONTDEK MEER
 

Oerspelt

Een geschenk van de godin Demeter


Sinds enkele jaren wordt in Duitsland opnieuw een oeroud landras van het moderne spelt geteeld: Bauländer Spelz is terug te vinden in velden in Noord-Baden. De heilige benedictijnse abdis Hildegard von Bingen (1098-1179) erkende en beschreef reeds de vele voordelen van dit oergraan.
 

 

ONTDEK MEER
 

Pseudogranen

Het alternatief voor graan


Pseudogranen, zoals amarant, quinoa en boekweit, zijn de zaden van eenjarige planten en behoren niet tot de broodgranen. Deze zaden kunnen geheel of gemalen worden gebruikt, onder andere in bakkerswaren. 

 

 

ONTDEK MEER
 

Zaden


Ook zaden zoals bv. chiazaad behoren niet tot de broodgranen. Hierbij gaat het om de meestal vet- of oliehoudende bestanddelen van planten. 

 

Glossarium

Begrippen rond oergranen

 

Van A van Amarant tot Z van zaden: ons glossarium bevat alle begrippen die relevant zijn voor oergranen. Test uw kennis!

 

ONTDEK MEER