Khorasantarwe

Het kleine broertje van emmertarwe

 

Khorasantarwe ontstond zo’n 6.000 jaar geleden door de spontane kruising van tarwesoorten. De mysterieuze naam verwijst naar de oorsprong in de oude Perzische provincie Khorasan. Na zijn ontdekking verbreidde het oergraan zich in Egypte maar verdween het in de loop der jaren van de meeste akkers en overleefde het vermoedelijk op de velden van kleine, zelfvoorzienende landbouwers in Egypte en Klein-Azië. Vandaag beleeft khorasantarwe een heropleving in de bakkerij omdat het dankzij de goede glutenkwaliteit beschikt over verhoudingsgewijs goede bakeigenschappen. 
 

Kenmerken

Khorasantarwe in een notendop

 

•    eerst aangetroffen in Perzië en Egypte
•    de korrel is zowat dubbel zo groot als traditionele tarwekorrels
•    bevat beduidend meer eiwit dan tarwe
•    bevat veel mineralen en proteïnen in bovengemiddelde hoeveelheden
•    verleent bakkerswaren een nootachtige-boterachtige toets

Thomas Miedaner en Friedrich Longin

Volgens leveranciers bevat khorasantarwe in vergelijking met zacht tarwe een hoger proteïnegehalte en een hoger gehalte aan selenium, zink en magnesium. Er wordt ook een hoger vitamine E-gehalte aan toegeschreven, wat zijn bijzondere rol als antioxidant beklemtoont. Door een eveneens hoger gehalte aan vetten wordt het als ‘energierijk tarwe’ gezien dat, wanneer het opgenomen wordt in het dieet, een gunstig effect heeft voor gestresste personen en sporters.

Thomas Miedaner en Friedrich Longin

“Unterschätzte Getreidearten – Einkorn, Emmer, Dinkel & Co.” (Onderschatte graansoorten – eenkoorn, emmertarwe, spelt & co, Agrimedia Verlag 2012)

Teelt

Hoe khorasantarwe gedijt

 

Studies tonen, net als de wetenschappers Miedaner en Longin, aan dat khorasantarwe over het algemeen eerder goede omstandigheden nodig heeft om te groeien en gevoelig reageert op extreme omstandigheden als droogte en vocht. Wat dan wel weer gunstig is, is dat khorasantarwe bij ecologische landbouw punten scoort door goede onkruidonderdrukkende eigenschappen. Omdat de soort door de grote lengte van de plant en kwetsbaarheid bij bewaring ook geen hoge stikstofniveaus kan verdragen, komt ze daar het beste tot haar recht.

Verwerking

Hoe khorasantarwe verwerkt wordt

 

Khorasantarwe in verschillende stadia van verwerking: korrels, vlokken, grof gemalen en meel. Door op de punten bovenaan de foto te klikken, kan u naar de volgende afbeelding gaan.

Gebruik

Waarvoor khorasantarwe kan worden gebruikt

 

In Noord-Amerika zijn ontbijtgranen met khorasantarwe bijzonder geliefd. In ons land zijn brood en bakkerswaren het populairst: khorasantarwe verleent brood een milde, nootachtige smaak. Daarom is het een goed alternatief voor bakkerswaren met spelt of tarwe.