Oergerst

Een van de oudste gecultiveerde granen


Gerst is een van de oudste gecultiveerde planten van Europa en Azië en behoort tot de eerste plantensoorten die door mensen werden geteeld. Het past zich erg goed aan het plaatselijke klimaat van een land aan en rijpt zelfs in Noorwegen of in het Himalayagebergte. Tijdens de bronstijd, rond 3.000 voor Christus, lukte het oergerst om de toen gevestigde oergranen eenkoorn en emmertarwe nagenoeg te verdringen. De Fisser Imperial-gerst, een van de meest bekende soorten van vandaag, vindt haar oorsprong in de hoge gebieden van de gemeente Fiss in het Oostenrijkse Tirol.

 

Teelt

Hoe oergerst gedijt

 

Net als andere oergranen heeft ook oergerst een sterk gestel: het is makkelijk te verbouwen, is weerbestendig en gedijt op nutriëntarme grond. Zo zijn nauwelijks kunstmatige meststoffen of bestrijdingsmiddelen nodig. Dat spaart de grond en draagt bij tot de ecologische diversiteit op de velden.  

 

Verwerking

Hoe oergerst verwerkt wordt

 

Oergerst behoort eveneens tot de bedekte graansoorten. Dat betekent dat de korrels omsloten zijn door een vast omhulsel dat beschermt tegen schadelijke omgevingsomstandigheden. Omdat de korrels ook na het dorsen omhuld blijven door het kaf, is er een extra stap nodig in een speciale molen om het koren van het omhulsel te scheiden.

Op de foto’s ziet u Fisser Imperial-gerst in verschillende stadia van verwerking (klik op de punten bovenaan de foto): korrels, vlokken, grof gemalen en meel. 

Gebruik

Waarvoor oergerst kan worden gebruikt

 

Oergerst wint aan populariteit in bakkerijen aangezien het bakkerswaren een aromatische, nootachtige smaak geeft. Net als andere oergranen is ook oergerst geschikt voor het vervaardigen van diverse bakspecialiteiten – van brood tot koekjes en patisserie. De bakeigenschappen van oergranen zijn echter lang niet zo goed als die van modern tarwe, aangezien ze verhoudingsgewijs zwakke gluteneigenschappen hebben. Wie uitsluitend oergranen gebruikt in bakrecepten, kan daarom moeilijkheden ondervinden bij het verwerken en te maken krijgen met teleurstellende bakresultaten. 

Om deze uitdagingen met succes het hoofd te bieden, is het belangrijk om gebruik te maken van speciaal ontwikkelde recepten en geschikte rijsmethoden. Zo kunnen met oergraan heerlijke en hoogwaardige bakkerswaren worden gemaakt die beantwoorden aan de wensen van de moderne consument. Intussen zijn er verschillende locaties waar geïnteresseerde bakkers met beproefde oplossingen worden ondersteund, om exclusieve oergraanspecialiteiten te vervaardigen.